Noua Galilee

Blog de gândire şi cultură Creştină

Arhimandrit Mina DOBZEU ( n 1921)

Posted by mihailmaster pe Iulie 1, 2007

mina_dobzeu.jpg

Pãrintele Arhimandrit Mina Dobzeu – azi vieţuitor al Mãnãstirii ‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel’ din Huşi şi consilier cultural al Episcopiei Husilor – este nimeni altul decât cãlugãrul ortodox care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt, în puşcãrie, pe data de 15 martie 1960…

Mina Dobzeu (născut  5 noiembrie 1921, Grozeşti, judeţul Lăpuşna, Basarabia) este un ieromonah român basarabean. Numele său de mirean a fost Mihail. El a fost cel care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt în timpul deţentiei acestora din perioada comunistă. A fost unul din cei 7 copii ai părinţilor săi: 3 băieţi şi 4 fete. La vârsta de 13 ani intră ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hâncu, unde rămâne până în 1938. Este trimis apoi la Mănăstirea Căldăruşanu vreme de 2 ani pentru a face ucenicia în sculptură bisericească. Se întoarce în 1940 acasă şi găseşte locul pustiit de ocupaţia sovietică. A luptat pe front la Timişoara şi apoi în Ungaria. Este veteran de război al Armatei Române. După război urmează cursurile Şcolii de Cântăreţi (4 ani) la Constanţa, apoi Seminarul Teologic (5 ani) la Mănăstirea Neamţ şi facultatea de Teologie de 4 ani la Bucureşti. În anul 1946 este tuns în monahism la Schitul Brădiceşti, în Episcopia Huşilor, fiind hirotonisit ierodiacon în 1948. În perioada 1948-1949 este arestat timp de 11 luni pentru proteste împotriva scoaterii învăţământului religios din şcoală; 

În anul 1955 a primit Sfânta Taină a preoţiei. A slujit 5 ani la Mănăstirea Nicula şi în Parohia Jimbor – Cluj, cel mai mult activând ca preot la Schitul Brădiceşti. În 1957 a început să studieze la Facultatea de teologie Ortodoxă din Bucureşti, dar în 1959 a fost exmatriculat din anul II de strudii, scos din monahism şi condamnat la închisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desfiinţarea mănăstirilor şi reducerea personalului monahal. A fost închis la Galaţi, Jilava, Gherla şi în colonia de muncă din Delta Dunarii. La Jilava s-a întâlnit cu iluştri oameni de cultură ai vremii: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George, iar la Gherla cu Alexandru Zub, Alexandru Ivasiuc şi Vasile Vasilache, cel din urmă ajuns vicar al Episcopiei Româneşti din New York. Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a convertit la credinţa ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt. A ieşit din închisoare în 1964. 

Din anul 1969 a fost chemat să slujească Biserica la Mânăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi – Catedrala episcopală. Studiile le începuse în anii 1957-1959, au fost continuate ulterior, Părintele obţinând titlul de licenţiat al Facultăţii de Teologie în 1971. Între anii 1978-1988 fost stareţ al Mânăstirii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi. În anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru „răzvrătire” şi „uneltire împotriva siguranţei statului”, în fapt pentru protestele sale materializate în 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceauşescu, cu privire la morala poporului român şi la ateismul în comunism. 

Între anii 1996-2002 a îndeplinit funcţia de consilier cultural-misionar al Episcopiei Huşilor. 

Lucrări :

– Trei strigări împotriva lui Antihrist (2000)

– Rugăciunea lui Iisus – unirea minţii cu inima şi a omului cu Dumnezeu (2002)– Amintiri despre Nicolae Stienhardt (2003)

– Carte de rugăciune– Pentru o biserică dinamică

– Un buchet de 9 rugăciuni închinate Sfintei Treimi– Hristos, pacea noastră

– Optăm pentru unitatea Bisericii după modelul celor de sus (sub tipar)– Rugăciunea inimii pentru toţi (2003)

– Dumnezeu şi savanţii (2004)– De la Nero la Stalin şi New Age

– Bucuria Duhovnicului.

Anunțuri

Un răspuns to “Arhimandrit Mina DOBZEU ( n 1921)”

  1. croitoru nicoleta said

    Este si va fi un om deosebit, eu care fac pate din familia Dobzeu il stiu prea bine ca sa spun un lucru neadevarat despre El.Invat in liceul teoretic „Prometeu” dim Moldova satul Grozesti, locul acesta el la vizitat de nenumarate ori chir nia si vorbit la o ora de religie despre religie cu atita suflet nia spus aceste cuvinte tin la el nespes de mult.Ca sa ma cunoasca mai bine vreu sai amintesc oamenii dragi sufletului sau care ii aduc aminte de patrie :Aliona Dobzeu, Igor Tofan, Mihai Dobzeu,Maria Dobzeu,Mihai Dobzeu (junior),Mariana Dobzeu,Victor Mandalac, Anatol Croitoru,Anghelina Croitoru,Mariana Croitoru,si eu Croitoru Nicoleta.Iti transmitem toti multa sanatate si salutari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: