Noua Galilee

Blog de gândire şi cultură Creştină

Un model duhovnicesc vrednic de urmat

Posted by mihailmaster pe Noiembrie 6, 2007

untul.jpg

Macarie Untul  (+1916) 

A fost fiu de preot din satul Floriţoaia, judeţul Iaşi. A făcut studiile în Şcoala Spirituală din Edineţi, în seminarul din Chişinău şi în Academia din Chiev. A fost profesor la şcoala spirituală din Chişinău, unde preda catehismul şi Testamentul Vechi şi Nou.

Până la hirotonie, păr.Macarie petrecea o viaţă înfrânată, cu totul izolată. Locuia pe la periferiile oraşului, trăind în toată curăţenia trupului şi a sufletului, ocupându-se cu rugăciunea, citirea Sf.Scripturi, scrierilor sf.părinţi şi a diferitelor cărţi cu conţinut moral-creştinesc. După mărturisirea unui coleg, păr.Macarie „încă nefiind preot petrecea o viaţă mai curată şi mai înfrânată decât unii preoţi, şi nefiind monah, petrecea o viaţă mai aspră decât monahii.” Nu s-a tuns în monahism, socotind făgăduinţele monahiceşti prea grele pentru el.

         Având dragoste pentru preoţie, s-a hirotonit în vârsta de 40 de ani, fără ca să se căsătorească (după cum cere practica bisericii ruseşti). Primind hirotonia în sanul preoţesc, păr.Macarie s-a dovedit nu numai un vrednic preot, dar şi un neobosit ascet, puternic în fapte şi în cuvânt şi împodobit cu cele mai frumoase însuşiri creştineşti.

Ca preot a slujit o bucată de vreme la biserica de la închisoarea din Chişinău. Ştiind însă, că credinţa fără fapte este moartă şi nu are preţ, părintele Macarie s-a dedicat azilului pentru cei neputincioşi de pe lângă frăţimea „Alexandru Nevschi”, îngrijindu-se de toate nevoile neputincioşilor adăpostiţi în azil. Vara, părintele Macarie petrecea la Floriţoaia, în casa părintească, şi acolo slujea regulat în biserica satului. Deosebindu-se mult de ceilalţi preoţi prin chipul vieţii sale, păr. Macarie nu putea rămâne neobservat. Lumea îl cunoştea bine şi-l respecta, îndeosebi creştinii de la ţară, care veneau uneori la el, din locuri îndepărtate, pentru sfaturi şi rugăciuni. El era pătruns de duhul evlaviei şi nu înţelegea alte interese, îndeletniciri sau distracţii, decât numai interesele sufletului său şi ale instituţiilor cărora slujea.

 Părintele Macarie a încetat din viaţă în anul 1916 şi a fost înmormântat lângă azilul „Alexandru Nevschi” pentru osteneala, cu care a muncit pentru acest aşezământ.

Bibliografie

1. Popovschi Nicolae, Istoria Bisericii din Basarabia în veacul al XIX-lea sub ruşi, Museum 2000, Chişinău, pag.227.

2. Icon.mitrofor Const.Popovici, „Amintiri despre păr.protoiereu Macarie Untul” (în manuscris)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: