Noua Galilee

Blog de gândire şi cultură Creştină

ŞTEFAN CIHUREANU, PREOT (1810-1896)

Posted by mihailmaster pe Noiembrie 23, 2007

image001.jpg 

Ilie Tesviteanul al Basarabiei

Ştefan Cihureanu, preot (1810-1896) 

Părintele Ştefan Ciuhureanu s-a născut în 1810, a murit în 1896. Ieşit din „dascăli”, fără studii seminariale, el a fost preot în satul Olişcanii de Sus şi în Şoldăneşti din judeţul Orhei., a muncit foarte mult şi pe terenul misionar printre „rascolnici” şi, mai cu seamă, printre evrei, dintre care mai mult de 100, sub influenţa lui, s-au creştinat.Еп.Вед. ” , 1896, XIII, p. 391-398. Sfr. „Mişc. d. Balta”, p. 303-305. 

Părintele Cihureanu avea mare dragoste pentru sf. Locaşuri şi a contribuit foarte mult cu munca sa, uneori şi cu mijloacele-i proprii, la construirea şi împodobirea bisericilor din mai multe sate. Pentru a aduna bani în acest scop, el nu se ruşina să intre şi în bordeiul săracului, şi în curţile bogaţilor şi toţi jertfeau, după puterile lor, văzându-i râvna. El nu era bogat, ba dimpotrivă, mijloacele lui abia îi ajungeau pentru întreţinerea propriilor săi copii la învăţătură. Cu toate acestea, şi în astfel de împrejurări, dânsul găsea putinţa să vină în ajutorul celor săraci : „…unul Dumnezeu ştie” – scria un contemporan al lui – „la câţi nevoiaşi le-a venit în ajutor, la câţi nenorociţi le-a şters lacrimile în curgerea vieţii lui.”

Cu poporanii săi, părintele Ciuhureanu se purta aspru, sever şi riguros. În îndeplinirea învăţăturii creştineşti el ajungea până la un rigorism de ascet : nu permitea deloc în satul său nici o veselie, nici danţuri, fie la nunţi, fie în alte împrejurări. Urmărit de el, tineretul din sat era silit să se ascundă prin păduri şi acolo să facă jocuri, dar păr. Ciuhureanu şi acolo îi urmărea. Însă cu toată apucătura-i  aspră faţă de parohieni, era iubit şi respectat de ei, pentru că vedeau într-însul un păstor cu râvnă şi de o moralitate riguroasă, care-i învaţă mai înainte de toate prin pilda vieţii sale strict morale, apoi şi cu cuvântul în limba poporului. Vestea despre el, ca de un preot evlavios, se răspândise primprejur şi la el se adunau gloate de ţărani, încărcaţi de păcate mai grele, de la o depărtare de 50-60 km. „Acesta” scria despre păr.Ciuhureanu un arhipăstor basarabean – „acesta e un urmaş al lui Ilie Tesviteanu, care sfărâma instrumentele muzicale, când în sunetul lor lumea dansează, – aspru probozeşte, necăutând la feţe, pentru călcarea posturilor şi altele”… În amintirea parohienilor lui el a rămas ca un preot cu duhul lui Dumnezeu, înzestrat cu darul prezicerii. 

Bibliografie

Popovschi Nicolae, Istoria Bisericii din Basarabia în veacul al XIX-lea sub ruşi, Museum 2000, Chişinău, pag.157.

Popovschi Nicolae, Mişcarea de la Balta, Inochentizmul în Basarabia. Chişinău, Cartea Românească 1926, pag. 286   

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: