Noua Galilee

Blog de gândire şi cultură Creştină

Despre părintele arhimandrit Roman Braga

Posted by mihailmaster pe Decembrie 24, 2007

roman-braga.jpg

Călugărul care a vieţuit călugăria mai mult în închisori decât în vreun schit sau mănăstire… 

SCURTE DATE BIOGRAFICE  

 Arhimandritul Roman Braga român originar din Basarabia – absolvent al Facultãţii de Teologie din Bucureşti, cu menţiunea „magna cum laude” şi apoi absolvent al Facultãţii de Litere şi Filozofie, precum şi al Seminarului Pedagogic Titu Maiorescu, Preotul Roman Braga şi-a dedicat întreaga lui viaţã în a sluji pe Dumnezeu. Prin armonia şi   cumpãtarea cugetãrii, prin ascendentul moral şi marele talent duhovnicesc, cât şi pentru exemplul sãu de totalã dãruire în slujba Bisericii şi a oamenilor, acest Apostol al lui Hristos se impune ca o nobilã întrupare a unui om superior, care ştie instinctiv sã armonizeze gândul cu gestul, sã adapteze teoria la practic şi sã transforme golgota suferinţelor în optimism şi seninãtate. 

 Părintele Roman Braga este un călugăr ortodox român, deosebit de oricare alt călugăr, pentru simplul fapt că a vieţuit călugăria mai mult în inchisori decât în vreun schit sau mănăstire; în tinereţea sa, el n’a cunoscut altă chilie decât celula închisorilor dar mai ales cămara cea de sus a inimii. Iar dacă călugăria ar însemna trăirea în Hristos, Părintele Roman şi-a supt duhovnicia întâi din sânul mamei sale, care odată cu hrana laptelui i-a dat din duhul smereniei, a evlaviei şi a iubirii de Dumnezeu care a stăpânit-o toată viaţa, şi mai apoi de la călugării mănăstirii Condriţa, din Basarabia, în vecinătatea căreia s’a şi născut în 1922, Aprilie 2. Înainte de a citi Abecedarul, a citit psalmii în chirilică. La 12 ani este frăţior la mănăstirea Căldăruşani de lângă Bucureşti, ca în anul următor să urmeze seminarul la Cernica. După desfiinţarea acestuia de către Antonescu este transferat la Seminarul Central din Bucureşti, iar ultimul an îl sfârşeste la seminarul teologic din Chişinău. Întorcându-se în Bucureşti, între 1943 şi 1947 urmează atât cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie cât şi cele ale Institutului Teologic.   În anul 1949 Pr. Roman Braga a fost arestat şi condamnat conform sentinţei 210 la 5 ani temniţă grea şi trei ani degradare civică ( dos. 113668, vol.1, f.261) pentru acuzaţia că ar fi făcut parte dintr-o organizaţie subversivă din cadrul Facultăţii de Teologie din Bucuresti.În inchisoare, întâlneşte pe călugărul Evghenie Hulea, o figură de Pateric după mărturia Păr. Roman, decisivă pentru hotărârea de a se călugări. Eliberat în 1953, cu domiciliul forţat în Bucureşti, merge totuşi pe ascuns la Iaşi, unde Mitropolitul Sebastian Rusanu îl călugăreşte şi îl hirotoneşte întru diaconie.După eliberarea sa, în anul 1953, părintele a continuat lupta împotriva comunismului şi materialismului şi a continuat propovăduirea învăţăturii ortodoxe, mai ales în rândurile tineretului.Pentru aceste activităţi, a fost arestat din nou, in anul 1958, şi condamnat conform sentinţei nr. 125 din 8. nov. 1958 la 18 ani munca silnică şi 10 ani degradare civica. 

Acuzaţiile împotriva sa includeau urmatoarele:  „A păstrat în biblioteca sa cărţi cu conţinut duşmănos regimului actual cum ar fi de exemplu „ Destinul omenirii” de autorul P.P.Negulescu şi altele, pe care a neglijat intenţionat să le îndepărteze, deoarece dupa concepţia sa anticomunistă, le-a considerat de „valoare”. „A scris note, rezumate şi comentarii antimaterialiste cu privire la biologia marxistă şi alte teme” „În perioada 1953-1958 în mod consecutiv şi cu scop duşmănos regimului democrat, a făcut educatie anticomunistă în rândul tineretului şi în special a celui studios, deoarece spera ca astfel reuşind să-i rupă de regim şi de concepţiile sale şi apropiindu-i de mănăstire, aceştia nu vor mai contribui cu nimic la menţinerea şi consolidarea acestui regim, fapt ce putea sa uşureze prăbuşirea sa”. „A participat la meditaţiile ţinute în anul 1957, vara, de către stareţul schitului Sandu Tudor, de la mănăstirea Rarău”. Părintele fost deţinut la Jilava, apoi la formaţiunea 0957 Ostrov de unde a fost eliberat la 31 Iulie 1964. Dupa 1964, începe lungul pelerinaj al călugărului diacon Roman Braga prin toate Episcopiile şi Mitropoliile României, cunoscut fiind de toţi şi izgonit fiind de toţi.  Ca să-i dea de lucru, trebuia să fie preot. Ca să-l preoţească trebuia aprobarea Ministerului Cultelor prin care ”Guvernul şi Partidul” comunist controla activitatea întregului cler. Şi tuturor ierarhilor le era frică să hirotonească pe un fost ”puşcăriaş politic”.  De aici nu urmează că toţi ”inspectorii” de la Culte erau cгlгi. Aşa se face că în 1964, Dumnezeu îi scoate în cale pe unul din cei ”buni” care-i dă episcopului Valerian Zaharia aprobarea să-l preoţească.  La 1 Ianuarie 1965 este instalat ca preot la Negreşti, apoi mutat la Sârbi, apoi chemat la Patriarhie şi trimis ca misionar în Brazilia.  În 1972 Episcopul Valerian Trifa (ROEA) îl cheamă la Vatra, devine preot paroh, iar în 1988 se retrage la mănastirea Adormirea Maicii Domnului din Rives Junction, Michigan.  Cu acestea nu s’a arătat decât coaja vieţii Părintelui Roman. Miezul ei duhovnicesc trebuie aflat în anii seminarului de la Cernica clădiţi pe aceia ai copilăriei de la Condriţa şi definitivaţi, modelaţi de călugărul Evghenie Hulea de la ”Canal.”  Orice cinste omenească s’ar acorda Părintelui Roman pentru ”duhovnicia” sfinţiei sale, sună ciudat, deoarece viaţa sa jertfită lui Dumnezeu nu o poate cinsti decât binecuvântarea Celui Căruia i s’a jertfit.  Totuşi, la iniţiativa Prea Sfinţitului Episcop Nathaniel, Mitropolitul Theodosie al Bisericii Ortodoxe din America i-a acordat o Gramată Sinodală şi o medalie a Sf. Inocent, din bronz. Pe aceea de aur a Duhului Sfânt, Dumnezeu i-a dat-o de mult.  

Documentat de pe : http://www.plasticsusa.com     

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: