Noua Galilee

Blog de gândire şi cultură Creştină

Pãrintele Arhimandrit Felix Dubneac

Posted by mihailmaster pe Ianuarie 3, 2008

132_felix_dubneac.jpg

Pãrintele Arhimandrit Felix Dubneac   „Chip de Călugăr”         

  de   Pr. Anton Frunză  

  Pe Pãrintele Felix Dubneac l-am cunoscut din scrierile sale imediat dupã 1989. Aveam sã-l cunosc fizic în 1997, la Vatra, cu prilejul hirotoniei mele întru preot. Prima liturghie ca preot am sãvârsit-o la Mânãstirea „Adormirea Maicii Domnului„ din Rives Junction, Michigan având co-slujitori pe pãrintele meu trupesc Preotul Anton Frunzã şi pe Prea Cuviosul Pãrinte Arhimandrit Felix Dubneac, în vreme ce Pãrintele Arhimandrit Roman Braga a asistat în altar. Îmi rãsunã şi acum în minte îndemnurile pline de blândete ale Pãrintelui Felix: „Aşa Pãrinte, sã slujesti calm, gândeşte-te cã fiecare Liturghie e prima pe care o sãvârseşti, sã nu intervinã rutina…„  Aveam sã-l reîntâlnesc pe Pãrintele Felix doi ani mai târziu, odatã cu mutarea familiei mele în Michigan. Acelaşi Pãrinte sfãtos, rãbdãtor, parcã neschimbat. Totuşi era o schimbare: nu mai putea sluji de unul singur Slujba Liturghiei. În cele câteva prilejuri în care am slujit la Mânãstire, aveam sã-l gãsesc însã de fiecare datã înainte de începerea slujbei, la priveghere şi rugãciune în altar. Am aflat mai apoi (deşi pãrintele rareori vorbeşte despre aceasta) cã fãcuse parte din celebrul grup „Rugul aprins„ de la mânãstirea Antim, alãturi de alţi mari duhovnici şi dascãli de teologie ortodoxã româneascã. Pentru crima de a se fi rugat şi de a fi participat într-o mişcare de înnoire spiritualã, a petrecut şase ani în închisorile comuniste. Dupã aproape douãzeci de ani în care a slujit ca Secretar Eparhial în Arhiepiscopia Românã Ortodoxã pentru America şi Canada, s-a regãsit cu unul dintre tovarãsii sãi de la „Rugul aprins„ şi din temniţele comuniste, Pãrintele Roman Braga, la Mânãstirea „Adormirea Maicii Domnului„ unde s-a retras din anul 1994. Pãrintele Arhimandrit s-a remarcat şi ca iconograf. Multe biserici din Statele Unite şi Canada sunt pictate de Prea Cuvioşia Sa. Poate cea mai de seamã realizare a sa în domeniul picturii rãmâne Marea Frescã a Istoriei României în Camera Românã de la Wayne State University din Detroit (1978). În ultimul an a înfrumuseţat cu picturile sale biserica Mânãstirii „Înãlţarea Domnului„ din Detroit. Deşi aflat la vârsta patriarhilor, Pãrintele Felix a fost binecuvântat de Dumnezeu cu o gândire pãtrunzãtoare care nu i-a slãbit în ciuda trecerii anilor; mai mereu are câte un articol pentru „Solia”.  

  L-am descoperit însã pe cãlugãrul Felix Dubneac, în urmã cu doi ani pe vremea când lucram ca secretar la Cancelaria Episcopiei. Pãrintele Arhimandrit adresase o scrisoare Înalt Prea Sfintiţului prin care cerea lãmurirea situaţiei transferului sãu din cealaltã Arhiepiscopie Românã. Solicita aceasta dupã o aşteptare de şase ani de zile!, nu pentru cã nu l-ar fi interesat, ci pentru ca n-a vrut sã-l tulbure pe Vlãdicul cu situaţia sa … Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Nathaniel a afirmat atunci cã rareori i-a fost dat sã vadã o asemenea pildã de rãbdare. Puţini ştiu cã pãrintele Arhimandrit Felix este unul dintre donatorii de seamã ai Episcopiei noastre. E suficient însã sã rãsfoieşti paginile Soliei pentru a vedea numele Pãrintelui Felix în rândurile celor care-şi dovedesc dragostea faţã de aproapele prin fapte. Din puţinul pensiei sale de cãlugãr pune deoparte pentru lucrarea caritabilã. Am rãmas surprins când casierul Parohiei „Buna Vestire„ din Grand Rapids, mi-a spus cã unul dintre cei mai importanţi donatori cu ocazia punerii pietrei de temelie la biserica pe care o pãstoresc este Pãrintele Felix Dubneac.    

Recent, în chiar Sâmbãta Congresului, de sãrbãtoarea Sf. Apostoli Petru si Pavel, Pãrintele Arhimandrit Felix Dubneac a împlinit venerabila vârstã de 90 de ani. Si pentru cã un asemenea popas aniversar nu se întâmplã în fiecare zi, a fost onorat de cãtre întreg plenul Congresului care i-a cântat „Multi ani trãiascã!„ . Atunci când fraţii clerici şi-au exprimat uimirea pentru longevitatea Pãrinţilor Arhimandriţi Felix Dubneac şi Roman Braga, pãrintele Roman a rãspuns cu umoru-i caracteristic: „ne dã Dumnezeu înapoi anii pe care i-am petrecut dincolo….„ , referindu-se la anii petrecuti în temnitele comuniste.    Şi e suficient sã vezi cum îi cautã oamenii pe Pãrinţi Felix şi Roman pentru a se spovedi, pentru a realiza cã te afli în prezenţa a doi dintre marii duhovnici români.    Rãbdarea, bunãtatea, generozitatea, ascultarea, înfrânarea, sãrãcia, viaţa de rugãciune şi de privaţiuni alcãtuiesc chipul unui cãlugãr. Acesta este chipul Pãrintelui Arhimandrit Felix Dubneac. 

 Preluat din “Solia”, August 2002 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: