Noua Galilee

Blog de gândire şi cultură Creştină

PREOTUL ICONOM STAVROFOR GHEORGHE MIHAI ( 1921-2001 )

Posted by mihailmaster pe Ianuarie 10, 2008

biserica_rusa04.jpg

S-a născut la 10 iunie 1921 în com. Hârtopu-Mare, jud. Orhei. A urmat şcoala primară în com. Bravicea, apoi Seminarul Teologic din Chişinău (1932-1940) şi Facultatea de Teologie „Petru Movilă” la Cernăuţi (1940-1944). Dupa obţinerea titlului de licenţiat în teologie, s-a căsătorit în anul 1944 cu învăţătoarea Stela-Victoria Mărculescu. În familia lor s-a născut un singur copil – Rodica-Angela (Mihai), în anul 1946.Student în ultimul an universitar, Gheorghe Mihai a fost şi pedagog la Institutul de Educaţie din Cernăuţi, până în 1944, când în s-a refugiat la Buzău. Aici se angajează pedagog la liceul comercial de băieţi. În 1946 e hirotonit ca diacon onorific pe seama mănăstirii Rogozu, dar funcţionând efectiv la catedrala episcopala din oraş. Avea o pregatire teologică corespunzatoare şi, în plus, o voce plăcută de tenor.

În anii 1945-1947 a predat religia, fiind profesor la şcoala normală de baieţi din Buzău, la liceul comercial şi la liceul industrial. La data de 21 aprilie 1947, diaconul Gheorghe Mihai a fost hirotonit preot pe seama parohiei Rusavatu, protoieria Patarlogele, raion Cislău, unde a făcut o adevarată misiune preoţească şi de unde s-a mutat la parohia Clondiru (1949-1962) din protoieria Neizie.

Din 1956 pana în 1983, datorită prestaţiilor sale apreciate de Episcopie, a fost încadrat profesor la Seminarul Teologic din Buzău şi la şcoala de cântăreţi, unde între anii 1960-1962 este numit director. Tot atunci s-a mutat cu familia în oraşul Buzău, în 1960-1981 a activat la parohia Lipia II din protoieria Buzău, iar dupa moartea părinţilor săi (1983), la cerere, a fost transferat la parohia „Cuvioasa Parascheva” din Buzau, ne mai lucrând la seminar. Rămane la aceasta parohie până la ieşirea sa la pensie (1995), dar mai departe a slujit, cu drag, la „Catedrala copiilor”, construcţie nouă în cultul creştin, păstorită de un preot care fost elev al sau. A ramas aici pana în ultimele zile ale vieţii sale. Pentru activitatea sa pastoral-misionara deosebită, P. S. Sa Episcop Antim al Buzăului i-a acordat rangul onorific de iconom stavrofor.

A trecut la cele veşnice în ziua de 22 aprilie 2001, slujba de înmormântare fiind oficiată la biserica „Sfantul Gheorghe” de către un sobor de slujitori ai altarului.  

Ca fost elev de şcoala cu fostul elev Gheorghe Mihai, el puţin mai mare ca mine, pot spune ca în Seminar era preocupat de studii, avea o comportare prietenească, avea talent artistic pentru teatru, talent muzical, o voce caldă de tenor. Cânta în corul şcolii. A participat în cadrul corului Seminarului din Chişinău la concursurile „Tinerimii române” – 1938, când, împreună cu elevele de la Şcoala Eparhială, au luat „Premiul Onorific Excepţional”, corul fiind pregătit şi condus de către diaconul, profesorul, compozitorul şi talentatul dirijor Alexandru Cristea, autorul muzicii la poezia „Limba noastra” a preotului poet Alexei Mateevici.Elevul Gheorghe Mihai a luat parte la multele serbări din şcoală, unde, prin talentul său muzical şi fizionomia sa delicată şi plăcută, interpreta minunat rolurile de gen femenin din piesele de teatru cu multă simtire.

În martie 1940 a luat parte la un concurs deosebit al şcolii noastre şi al Şcolii Parohiale de fete „Florica Mita”, corul interpretând „Requiemul” de W. A. Mozart, o piesă religioasa pretenţioasă. Cum fiecare grup de voci (tenor I, tenor II, bariton, bas) avea un „şef de partidă”, dumnealui era responsabil pentru grupul tenor I.

Ca preot la Buzău, împreună cu fostul preot spiritual al Seminarului din Chişinău, Dimitrie Luca, veneau la întâlnirile foştilor seminarişti la Bucureşti, la hramul şcolii noastre, la alte întâlniri, comemorari ce le ţinem şi azi la biserica „Precupeţii Noi”, cu acordul preoţilor parohi, nelipsind preoţii Vasile Ţepordei, Sergiu Rosca şi alţii.  

Text de Vlad DUMBRAVĂ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: