Noua Galilee

Blog de gândire şi cultură Creştină

Pavel Guciujna, preot, parlamentar (1881-1953)

Posted by mihailmaster pe Ianuarie 12, 2008

467-old.jpg

 Pavel Guciujna, preot, parlamentar  (1881-1953) Promotorul şi aprigul susţinător a  înfiinţării Facultăţii de Teologie din Chişinău  

Faimosul cleric şi parlamentar în mai multe legislaturi, Pavel Guciujna,

născut în data de 8 octombrie 1881, în Moleşti, jud. Lăpuşna., preot de la 10 mai 1910 pe seama bisericii Mana, din jud. Orhei. În iunie 1940 s-a refugiat în România, unde, între 1 octombrie 1940 – 13 septembrie 1941, a slujit la biserica Mavrogheni, din Bucureşti. S-a întors la biserica sa din Orhei, însă numai până în septembrie 1943, când a revenit definitiv la Mavrogheni. La 15 februarie 1949 a ieşit la pensie şi a decedat la 20 martie 1953 în spitalul Panduri din Bucureşti. A fost unul dintre cei mai reprezentativi clerici ortodocşi interbelici, responsabil la ziarul preoţesc „Raza”, apropiat al mitropolitului Gurie Grosu şi deputat al partidului condus de Alexandru Averescu, apoi de Octavian Goga, în mai multe legislaturi (ANIC, fond Dudu Velicu, dosar 286, f. 280-281; ACNSAS, fond Informativ, dosar 701, vol. 2, f. 88). 

Ministru Instrucţiunii Publice Ion Petrovici se referea la el fără să-i dea numele, ca cel mai „guraliv” dintre susţinătorii înfiinţării facultăţii chişinăuene, – „În luna septembrie 1926 o delegaţie de preoţi a unui mare centru provincial ( Chişinău ) a obiectat că toate centrele egale cu a lor posedă instituţii de învăţămînt superior, aşa că şi dânşii cereau înfiinţarea unei facultăţi de teologie pe lângă mitropolia localităţii ( Mitropolia Basarabiei ). Dintre toţi delegaţii cel mai guraliv era un Popă, pe care îl cunoşteam toţi miniştrii de la Cameră unde se alegea regulat şi apărea la tribună în numeroase ocaziuni” referindu-se, deci, la Părintele Pavel Guciujna. 

Avem o mică pretenţie: ca Facultatea de azi, care este înfiinţată pe lîngă Universitatea din Iaşi să devie, în timpul cel mai apropiat, temelia unei Universităţi în provincia aceasta” ( fragment din discursul Pr. Pavel Guciujna, în Camera Deputaţilor ). 

În cele din urmă, basarabenii şi-au văzut împlinită dorinţa: la mijlocul lunii august 1926, pe adresa Consiliului Eparhial de la Chişinău soseşte o telegramă cu vestea cea mare: că la 10 august, Ion Petrovici, Ministru Instrucţiunii Publice, a aprobat proiectul de înfiinţare la Chişinău a unei Facultăţi de Teologie.  Expeditorul era nimeni altul decât preotul şi deputatul Pavel Guciujna.  

Bibliografie : 

1.     Adrian Nicolae Petcu, Teodor M. Popescu, în documentele Securităţii.

2.     Silvia Grossu, conferenţiar, doctor, Mitropolitul Gurie, misiunea de credinţă şi cultură, Chişinău, editura Epigraf, 2007        

a scris Mihail Bortă, teolog, masterand la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, secţia Istorice-Practice.                                                                                        

Un răspuns to “Pavel Guciujna, preot, parlamentar (1881-1953)”

  1. nichita said

    da. interesant. poate scrieti mai multe despre Facultatea de Teologie din Chisinau. ne-ar fi interesant. Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: