Noua Galilee

Blog de gândire şi cultură Creştină

Ioan Neaga, protoiereu (1834-1901)

Posted by mihailmaster pe Februarie 22, 2008

save0004.jpg

Ioan Neaga, protoiereu (1834-1901)

Bunicul preotului – poet Alexie Mateevici  

Născut la 3 septembrie  1834 în Chişinău., copilăria şi-a petrecut-o în satul Răzeni, judeţul Chişinău.

În 1844 a fost înscris de către tatăl său (Anastasie Neaga) la Seminarul Teologic.În timpul războiului ruso-turc 1853 – 1856 (campania din Sevastopol), când întregul Petresburg trecuse pe la Chişinău, a intrat în relaţii de prietenie cu militari din armata ţaristă.La 26 octobmbrie 1857, a fost hirotonit de către arhiereul Basarabiei Irinarh Popov ( 1844-1858 ) şi numit la biserica din târguşorul Petrovca din judeţul Tighina.Fiind însetat de cunoaştere, era mereu abonat la cărţi ştiinţifice, reviste şi gazete ale timpului, pentru obţinerea cărora trebuind să se ducă tocmai în târgul Căuşeni (25 verste)În prima sa parohie la Petrovca, judeţul Tighina, părintele Ioan Neaga, având de la Dumnezeu darul predicii, i-a determinat foarte repede pe parohienii săi să umble regulat la biserică, să nu fure, să nu umble numai în chefuri şi beţii. De remarcat faptul că până la părintele Ioan Neaga, predecesorii acestuia au băut la cârciumă la un loc cu ţăranii!Părintele Ioan fost un bun istoric al timpului ( a interprins investigaţii ştiinţifice, publicând studii privind teme istorice şi arheologice. )

A tradus din rusă „Învăţăturile protoiereului Puteatin”. Exemplarele tipărite au fost expediate la toate bisericile din Basarabia.Ca personalitate proeminentă, părintele Ioan Neaga  a înaintat şi în serviciu cu paşi repezi. La sfârşitul anului 1862 ajunsese deja protopop şi cercetător fruntaş, consilier al Zemstvei din Tighina.Diriginte şi profesor de religie la şcoala din Căuşeni, în acelaşi timp se ocupa de gospodărie şi de educaţia copiilor săi.În 1881 a fost numit de către arhiereul Pavel Lebedev ( 1871-1882 ) , în funcţia de preot pentru catedrala „Înălţarea Domnului” din Chişinău. Tot atunci a fost ales şi membru în conducerea Şcolii Spirituale din Chişinău.În 1882 a fost ales preşedinte a făbricii eparhiale de lumânări.Dintre toţi preoţii din Chişinău, s-a evedenţiat prin predicile sale rostite la catedrală. Darul cuvântului şi intonaţia, profundul său bariton, atrăgeau la catedrală întregul oraş. 

În octombrie 1892, baritonul de tunet al părintelui Ioan Neaga, a răsunat în piaţa Căuşenilor în timpul unui scandal ţărănesc. Ţăranii în frunte cu căpetenia lor Anton Donţu, s-au adunat ca să-l omoare pe doctorul evreu Sverdlov, pentru că el după părerea lor, infecta bolnavii de holeră, producând douăzeci de victime. Nici un fel de autoritate, nici chiar ispravnicul, ce-i ameninţa cu cazacii, nu au fost în stare să potolească spiritele., doar cuvântarea rostită de părintele Ioan, în limba moldovenească,  i-a convins pe ţărani să se împrăştie pe la casele lor. 

În ultimii ani de viaţă, a avut de suferit foarte mult din pricina acceselor de paroxie şi a durerilor crâncene de picioare. Părintele Ioan Neaga pleacă în lumea celor drepţi la 1 iulie 1901, în al 67-lea an al vieţii sale pământeşti. Biblioteca sa cu ediţii şi colecţii de periodice rarisime rămâne moştenire copiilor şi nepoţilor, unul dintre ei fiind nimeni altul decât Alexie Mateevici, care v-a petrece mult timp printre cărţile şi manuscrisele rămase de la bunicul.

 Lucrări : 1. „Biserica străveche din târgul Căuşeni.”

2. „Buchetul vieţii.” ( jurnal )

3. „Învăţăturile protoiereului Puteatin” ( traducere din rusă ) 

a scris Mihail Bortă, teolog, masterand la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, secţia Istorice-Practice.  

cel-bun-banerr.png

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: