Noua Galilee

Blog de gândire şi cultură Creştină

Ieremia Ciocan ( Cecan ), 1867-1941

Posted by mihailmaster pe Februarie 26, 2008

save0028.jpg        

Părintele Ieremia Ciocan şi-a făcut studiile la seminarul din Chişinău, a fost preot în comuna Nişcani, judeţul Orhei., între anii 1905-1916, păr. Ciocan  a desfăşurat o activitate  intensă pe teren politic şi ca scriitor-publicist, director al revistei fondată de el „Uniunea Noastră” –„Наше объединение”. Scopul revistei, după cum anunţa însăşi redacţia, era :

 save0029.jpg N0. 13, (anul 1910)  „Uniunea Noastră” –„Наше объединение”,

( material preluat din arhiva istorică-religioasă „Între Nistru şi Prut” )

1.) să unească pe clerici între ei şi cu parohienii lor pentru a colabora, cu scopul de ridica starea spirituală-morală a parohienilor rurali şi de a îmbunătăţi situaţia lor economică.,

 2.) să readucă preoţimii acea putere de înrâurire asupra societăţii şi vieţii ei, pe care preoţimea trebuie s-o aibă în virtutea împuternicirii ei.

 În această revistă se vorbea despre starea clericilor din Rusia, se interesa însă, foarte mult şi de starea clerului basarabean., conţinea articole consacrate preoţimii, cântăreţilor, soţiilor de preoţi, seminarului teologic, şcoalelor bisericeşti-parohiale, învăţătorilor acestora, parohiei, gospodăriei rurale, emeriturii şi ajutorului reciproc al preoţimii, binefacerii, sectantismului, asigurării materiale a clerului, trecutului basarabean, bisericilor moldoveneşti, tipografiei centrale,, cum şi altor aşezământe bisericeşti din Basarabia, alegerilor din Duma imperială etc.

Plin de energie şi înzestrat cu un temperament de luptător înfocat, păr. Ieremia Ciocan nu cruţa pe nimeni şi nimica. El a dus o luptă neîmpăcată contra preotului Constantin Parfeniev, învinuindu-l de mari incorectitudini în treburile fabricii de lumânări., a avut o aprigă polemică cu misionarul eparhial T.Volovei., s-a războit cu congresul eparhial, care luase apărarea preotului C.Parfeniev., a scris împotriva revistei eparhiale, a reprezentanţilor curentelor noi ca preotul N.Stoicov., contra preotului A.Baltaga – preşedintele comisiunii de control de la fabrica de lumânări, unde s-au dovedit mari fraude.

Congresul eparhial din 1910, luând în cercetare atitudinea preotului Ciocan faţă de unii conducători ai eparhiei în diferite ramuri (la fabrica de lumânări ş.a.), au ajuns la hotărârea de a interveni pe lângă stăpânirea eparhială ca preotul Ciocan să fie expulzat din eparhie. Hotărârea însă, n-a fost adusă la îndeplinire, dovedindu-se că cele mai grave destăinuiri ale părintelui Ciocan (în chestiunea preotului C.Parfeniev) erau justificate.

În decursul activităţii sale, părintele Ciocan, a intrat în relaţii cu membrii guvernului ţarist, cu oamenii politici din Rusia şi Basarabia, cu diferiţi ziarişti etc. Cu Serafim Ciciagov, chiriarhul Basarabiei a avut grave conflicte în lupta politică, – care în cele din urmă s-au terminat cu împăcăciune.

Chestionarul arestatului Ieremia Cecan

1.     Cecan

2.     Eremei Fedotovici

3.     1867, s.Beleuţa, jud. Hotin, Basarabia

4.    

5.     or. Chişinău, str. Gospitalnaia 1 (Spitalului)

6.     Pensionar din 1929, plătit de Guvernul Român

7.     Din 1934, membru al Partidului Naţional Socialist al României, preşedinte onorific al secţiei Chişinău.

8.     Moldovean

9.     Fost cetăţean român.

10. Paşapotul a fost luat în timpul arestării.

11. Superior. Seminar de Teologie şi Facultatea de Teologie.

12. Slujitor al cultului.

13. Din ţărani.

14. Am casă.

15. Până în 1929, preot ăn s. Novaci, jud. Chişinău şi, din 1915 până în martie 1918, preot militar.

16. În armata albă n-am fost.

17. Am fost scos de la evidenţă.

18. N-am participat.

19. N-am fost supus judecăţii.

20. Preşedinte de onoare a organizaţiei naţional socialiste, secţia Chişinău.

21. Tata : Cecan Fedot, a decedat în 1896, Mama a decedat în 1919. Soţia : Cecan Eugenia Ivanovna, 68 de ani, casnică. Copii : fiul – Cecan Alexandru, 1897, contabil, lucra în banca Basarabia. Cecan Nicolai – 1898 – jurist, lucra avocet în satul Bâcoveţ, jud. Chişinău, pe lângă sectorul de pace. Cecan Boris – funcţionar la primăria or. Chişinău. Cecan Ludmila, fica, 1892 – casnică. Toţi locuiesc în Chişinău. Fica Chirşa + Cecan Zinovia, a.n 1894, locuieşte împreună cu soţul Chirşa Iulian în or. Făgăraş – România, soţul ei este avocat.

La 12 iulie 1940, organele N.K.V.D.-ului l-au arestat pe Ieremia Cecan, iar la 27 iunie 1941, el a fost împuşcat în închisoarea din Chişinău.

Bibliografie :

Popovschi Nicolae, „Istoria Bisericii din Basarabia în veacul al XIX-lea sub ruşi”, Museum, Chişinău, 2000, pag.262., 272-273., 278.

Colesnic Iurie, „Basarabia necunoscută”, Vol. IV, Museum, Chişinău, 2002, pag. 301

 cel-bun-banerr1.png

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: