Noua Galilee

Blog de gândire şi cultură Creştină

AXA revistă de politică, cultură şi spiritualitate

Posted by mihailmaster pe Mai 14, 2008

În luna aprilie 2008 la Chişinău a apărut revista AXA (32 de pagini).

Printre articolele care pot prezenta interes pentru cititori semnalăm:

 

Corpul funcţionarilor Siguranţei în Basarabia din perioada interbelică de Pavel Moraru – Nu putem spune categoric că, autorităţile centrale de la Bucureşti i-au trimis în Basarabia pe cei mai slabi ofiţeri din siguranţă sau că, mulţi funcţionari au venit aici doar pe cale disciplinară, ca pedeapsă, căci s-au obţinut rezultate bune în problemele de siguranţă. Dar nu putem să afirmăm nici că au fost trimişi în totalitate cei mai buni ofiţeri, căci, după cum am spus mai sus, mulţi au fost implicaţi în diverse afaceri murdare. Deci nu pot fi făcute aprecieri extremiste…

 

Religia în era globalizării de Dumitru Cotelea – Globalizarea vizează crearea unei civilizaţii unice şi omogene care trebuie să fie perfect integrată economic, dar totodată presupune şi dispariţia identităţii religios-culturale.

 

Moldova fără alternative în asigurarea cu gaze de Ion Preaşcă – Or, reţeaua existentă de conducte mai are şi un alt neajuns – ea asigură doar transportul de gaze dinspre Est spre Vest, în regim avers, iar utilizarea în regim invers este practic imposibilă fără acordul monopolului rus Gazprom.

 

Plângere pentru Piteşti de Paul Siladi – ,,La fel, la Piteşti, însingurarea era dusă către absolut, ,,nimeni nu are voie să vorbească cu celălalt”. Omul, care prin natură este o fiinţă comunitară, care trăieşte în şi spre comuniune este pus în situaţia de a nu putea relaţiona cu cei care se găsesc în permanenţă în preajmă”;

 

Jargoanele – valenţă a comunicării de Ion Xenofontov – ,,…unii dintre muncitorii care pleacă la lucru în străinătate, în modul de exprimare, întrebuinţează limbajul ,,domesticit” a unui ,,învingător”, de exemplu ,,am fost la Italia”.

 

Literatura din Republica Moldova astăzi de Marius Tărîţă – Astfel ne-am trezit la mijlocul anilor ’90 într-o pustietate culturală despre care Emil Loteanu spunea într-un interviu din anul 1999, ,,e frig de îngheţi în viaţa culturală de la Chişinău”.

 

Câteva gânduri despre canonizarea Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare de Ieromonahul Teofan – Să nu uităm de asemenea că este o adevărată minune faptul că o ţară atât de mică, precum Moldova din secolul XV, a reuşit să supravieţuiască în faţa colosului otoman, păstrându-şi dreapta credinţă şi devenind un centru al lumii ortodoxe.

 

Ioan Neaga – Bunicul preotului-poet Alexei Mateevici de Mihai Bortă – La sfârşitul anului1862 ajunsese deja protopop şi cercetător fruntaş, consilier al Zemstvei din Tighina.

 

Reportaj de la conferinţa susţinută în data de 19 martie 2008 de scriitorul creştin Danion Vasile – Modele creştine în secolul XXI – Acest secol XX a rupt continuitatea dintre secolele anterioare, a rupt continuitatea dintre generaţii când omul afla răspuns la probleme în cadrul familiei sale care era creştină, sau la Preot cu care oamenii aveau o comunicare foarte apropiată;

Şi multe alte articole.

 

Pagina internet informativă a revistei e http://axa.info.md

Revista poate fi procurată în orice chioşc al reţelei de distribuţie Moldpresa.

 

Anunțuri

Un răspuns to “AXA revistă de politică, cultură şi spiritualitate”

 1. Ella said

  Citeva materiale in spiritul Axei:

  Autoaparare psihica. Cum sa devii imun la manipulare

  Secretul sabiei de foc. Sau cum e cu putinta Fenomenul Legionar

  Arma cuvantului la Mihai Eminescu

  Spre Eminescu. Raspuns romanesc la amenintarile prezentului si la provocarile viitorului

  Testamentele politice ale lui Ion Antonescu si Corneliu Zelea Codreanu

  Mota si Marin. Testamentele lor politice

  Totul pentru Hristos! Testamentul politic al lui Nicolae Iorga

  Au CopyLIBER!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: