Noua Galilee

Blog de gândire şi cultură Creştină

Arhimandrit Serafim Dabija (+1985)

Posted by mihailmaster pe iunie 14, 2008

Arhimandrit Serafim Dabija (+1985)

Întemeietorul mănăstirii Zloţi.

(Repere biografice)

– s-a născut în Basarabia ţaristă, şi-a făcut studiile teologice la Seminarul Teologic din Chişinău, îndrumat de părintele Dumitru Balaur din Răzeni.

În anul 1941, părintele Serafim, împreună cu ieromonahul Grigorie de la Noul Neamţ, au întemeiat şi au ctitorit mănăstirea Zloţi, în desişurile pădurilor de la Bişcotari (Codreni), pe locurile unde se arătase unor localnici Maica Domnului.

Egumenul Serafim Dabija a fost arestat în 1947 şi condamnat la ani grei de Siberie cu învinuirea absurdă de a fi „construit o mănăstire în scopuri antisovietice”

După revenirea din exil, a fost, pentru o mică perioadă preot la Piatra, Orhei, şi duhovnic al mănăstirii de maici de la Hirova.

În anul 1959, a fost învinuit, că anume el ar fi pus la cale şi ar fi încurajat revolta călugăriţelor, care, atunci când au fost somate să părăsească locaşul ce urma să fie închis, s-au baricadat în biserica mănăstirii, aflându-se acolo asediate, în rugăciune şi post, 9 zile încheiate, până în momentul când au fost scoase cu forţa. În urma acestor evenimente, părintele Serafim a fost trimis mai departe de casă şi anume într-un sat din Maramureş, în Transcarpatia ucraineană.

A fost mai mulţi ani preot la Apşa de Mijloc, apoi la Slatina, după care, fost mutat la catedrala din Cernăuţi.

Mai aproape de trecerea sa la cele veşnice, a revenit în Basarabia, a fost numit preot la catedrala mitropolitană din Chişinău, iar mai apoi la lăcaşurile din Zahoreni raionul Rezina, Prepeliţa raionul Sângerei, Stolniceni raionul Hânceşti.

Părintele Serafim a plecat la Domnul în anul 1985, fiind înmormântat la cimitirul din Bişcotari (Codreni), alături de părinţii săi.

Locul lui de mormânt, a devenit între timp unul de pelerinaj pentru mulţi dintre credincioşii care poposesc la mănăstirea Zloţi, unii dintre ei vorbind, conform mărturiilor călugărilor de aici, de vindecări miraculoase, sau ameliorări ale suferinţelor.

 Părintele Serafim a avut mai mulţi fii duhovniceşti : Î.P.S. Petru Păduraru, p. Iosif Cagarlâc, p. Ioan Ciuntu, p. Valeriu Bazatin, p. Vasile Ţăruş, p. Ioan Ţăruş, p. Dumitru Turdureanu, p. Ioan Cotelea, p. Ioan Sârbu, p. Gheorghe Roşca, p. Tudor Jechiu şi alţii, care-i poartă recunoştinţă şi respect deosebit.

 Bibliografie :

Nicandru Munteanu, arhimandrit, „Alături de părintele Serafim”, Editura „Axios”

„Soarta preotului martir Serafim Dabija, Ctitorul şi stareţul mănăstirii Zloti”, Literatua şi Arta. anul 2000, 17 februarie, pagina 1-3.

 

 a scris Mihail BORTĂ, masterand al Facultăţii de Teologie Ortodoxă

din municipiul Cluj-Napoca, România.

 

Un răspuns to “Arhimandrit Serafim Dabija (+1985)”

  1. Foarte multi martiri si eroi ai Neamului Romanesc sunt tainic ascunsi,inca necunoscuti atat de biserica ortodoxa cat mai ales de societatea civila din Romania,pentru simplu fapt au suferit si au murit pentru ca s-au nascut crestini si romani pe acest pamant insangerat si intunecat de atata amar de vreme.Fac apel catre toti romanii de pretutindeni care mai cred in UNITATEA si SOLIDARITATEA NEAMULUI ROMANESC,ca de ziua aniversarii unirii provinciilor romanesti abandonate(Basarabia,Bucovina de nord si Tinutul Herta)sala A.G.I.R(AS.Generala a inginerilor din Romania)bdul.Dacia nr.26,pta.Romana,Bucuresti/sambata26martie.ora10.30 este gazda manifestarilor sus mentionate.intrarea libera.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: