Noua Galilee

Blog de gândire şi cultură Creştină

Icoana Maicii Domnului numită „Grabnic Ascultătoare” (Gorgoypikoos – Скоропослушница) la mănăstirea Zăbriceni

Posted by mihailmaster pe mai 29, 2009

icoanaPrin lucrarea lui Dumnezeu şi binecuvântarea Maicii Domnului, la Mănăstirea „Naşterea Domnului” din s. Zăbriceni, raionul Edineţ a fost adusă din Sfântul Munte Athos icoana Maicii Domnului numită „Grabnic Ascultătoare” (Gorgoypikoos – Скоропослушница), fiind singura icoană de acest fel din Moldova.

Icoana reprezintă o copie identică a unei icoane făcătoare de minuni (foarte vechi) care se află la Mănăstirea Dochiariu şi care a fost zugrăvită chiar în această mănăstire athonită, fiind pusă pentru două săptămâni lângă icoana originală făcătoare de minuni, unde zilnic se cântă paraclise şi acatiste închinate Maicii Domnului. Această icoană este foarte cunoscută în întreaga lume, fiind cinstită mai ales ca ocrotitoare a familiilor creştine şi în mod special ca ajutătoare pentru femeile care nu pot naşte prunci. Însăşi Maica Domnului a vorbit din această icoană numindu-se pe sine „Grabnic Ascultătoare” pentru toţi cei care o cheamă în ajutor.

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir şi prin contribuţia financiară a unor ctitori, icoana a fost adusă la Zăbriceni în data de 26 mai de către stareţul Mănăstirii – arhimandritul Damian. Chipul minunat al Maicii Domnului a fost întâmpinat de părinţii şi fraţii Mănăstirii, de câţiva preoţi din satele învecinate, de elevii şi studenţii celor două şcoli teologice de la Zăbriceni şi de alte sute de credincioşi. După un Tedeum închinat Maicii Domnului şi închinarea la această icoană, ea a fost dusă în Paraclisul Mănăstirii, urmând ca după terminarea construcţiei soborului, să fie mutată acolo spre închinare.

Îndemnăm pe toţi credincioşii de la noi din ţară să vină la Mănăstirea Zăbriceni pentru a se închina acesti sfinte Icoane făcătoare de minuni.

Vă prezentăm şi un Fotoalbum în care puteţi vedea imagini de la Mănăstirea Dochiariu (Athos) şi de la Mănăstirea Zăbriceni.

4 răspunsuri to “Icoana Maicii Domnului numită „Grabnic Ascultătoare” (Gorgoypikoos – Скоропослушница) la mănăstirea Zăbriceni”

 1. Frate Mihail,

  ti-am citit primul articol in Timpul, in aprilie 2006, care era dedicat Parintelui Inochentie de la Balta, apoi am decoperit in AXA un eseu despre misticul Teodosie Levitki…mi-am dat seama de preocuparile tale in acesta zona. Cum mai stau cercetarile dumitale astazi? Se vor materializa intr-o teza de doctorat, o carte, ceva? Multumesc ca imi urmaresti blogul manastiri_basarabene, caci e un proiect la care tin foarte mult! Si ma bucur tare ca am dat de aceasta, pe care domnia ta il sustii cu atata abnegatie si intelegere. Poate ca ne unim fortele intr-un proiect mai amplu, de regenerare a gandirii despre Ortodoxia noastra drept-maritoare…

  cu mult drag,

  Vladimir Bulat

 2. Domnul sa-l intareasca pe al nostru frate mihailmaster.

 3. Va rog mult,trimiteti-mi si mie o poza cu icoana Maicii Domnului-grabnic ascultatoare; –vreau sa o lucrez ,sa o sfintesc si sa o pun pe perete,linga celelalte; mai ales,ca ascult zilnic Acatistul Maicii Domnului-grabnic ascultataore;
  Va multumesc
  Doamne ajuta!
  Geta Petrescu

 4. Monica said

  Iubirea Ta şi lumina care Îţi înconjoară chipul, tot mai aproape de inima mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: