Noua Galilee

Blog de gândire şi cultură Creştină

Mănăstirea Saharna – una dintre cele mai frumoase mănastiri din Basarabia

Posted by mihailmaster pe ianuarie 3, 2010

Mănăstirea Saharna este una dintre cele mai frumoase mănastiri din Basarabia.

Datare

Ante 1495, reîntemeiată la 1776

Localizare

Judeţul Orhei: Saharna

Descriere succintă

Complexul monastic este situat într-unul din defileurile pitoreşti din apropierea satului Saharna, la 14 km de staţia de cale ferată Râbniţa, pe malul drept, abrupt al Nistrului. Nucleul istoric al mănăstirii l-a constituit vechiul schit rupestru de la Saharna (vezi: „Mănăstrirea rupestră de la Saharna”), care datează, posibil din sec. XV. Faptul, că satul „Zăharna” este pomenit din 1495, indică posibilitatea existenţei schitului până la această dată.

La o depărtare de 200 de metri de schit se află actuala mănăstire de zid Saharna, cu hramul „Sfânta Treime”. Pe la 1818, în timpul egumenului Paisie a fost începută zidirea bisericii mari de vară şi a unei clopotniţe de piatră. Lucrările s-au terminat la 1821, în timpul egumenului Tarasie, iar lăcaşului i s-a conferit hramul „Sf. Treime” de către Mitropolitul Veniamin al Moldovei. În 1837, pe timpul egumenului Onisifor s-a renovat iconostasul şi s-a construit un corp de clădiri pentru fraţi. În anul 1863, pe timpul egumenului Serafim a fost zidită biserica de iarnă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În anul 1900, în timpul egumenului Iosif, s-a construit, în afara curţii, un corp de case din piatră pentru moară şi magazie, iar în 1911, sub conducerea egumenului ieromonah Inochentie, s-a zidit arhondaricul, magaziile pentru pâine şi câteva chilii pentru fraţi.

În incinta mănăstirii este îngropat întemeietorul şcolii agricole din satul Saharna, moşierul N.C. Apostolopulos, decedat în 1907. Pe teritoriul mănăstirii au existat în trecut 22 de cascade.

Deşi mănăstirea era înfloritoare în anii 50, ea a fost închisă de autorităţile sovietice în anul 1964. În incinta mănăstirii a fost organizat un spital de psihiatrie, devastându-i-se avutul.

Mănăstirea a fost redeschisă în 1991. Tot atunci au fost reparate clădirile bisericilor.

Tehnici de construcţie

Construcţii din piatră şi cărămidă

Semnificaţie patrimonială

Naţională, Artistică, Istorică

Stare de conservare

Satisfăcătoare

Date privitoare la restaurare

Edificiile mănăstirii au fost restaurate după 1991

Bibliografie

– Luminiţa Ilviţchi. Mănăstirile şi schiturile din Basarabia, Chişinău, Ed. „Museum”, 1999, p. 82-84

– Ghid de monumente şi situri istorice din Republica Moldova, Ed. UNESCO 1995, p. 38-39

Sursa: http://www.monument.md/

Mănăstirea Saharna video:

14 răspunsuri to “Mănăstirea Saharna – una dintre cele mai frumoase mănastiri din Basarabia”

 1. ilenuta80 said

  MI S-A VORBIT DESPRE FRUMUSETEA ACESTEI MANASTIRI DAR SI DESPRE CITIREA SFINTEI SLUJBI A SFINTULUI VASILE CEL MARE. SPUNETI-MI VA ROG CIND SE FACE ACEASTA CITIRE, LA CE ORA SE INCEPE SI IN CE ZI?SI CITI KM SUNT DE LA MANASTIRE PINA LA CAUSANI?

  • nataliaT said

   joi noaptea la orele 24incepe slujba sf.Vasile,dar daca esti prin chisinau,calugarul de la manastirea saharna vine miercuri la ora 6 si face aceasta slujba la biserica din cimitirul armenesc.

   • Olesea said

    Natalia T, mai este si acum valabila informatia pe care ati oferit-o un an in urma precum ca calugarul de la Saharna vine la Chisinau si tine aceasta slujba in ziua de joi?
    ” nataliaT spus
    iunie 11, 2010 la 14:28 am06
    joi noaptea la orele 24incepe slujba sf.Vasile,dar daca esti prin chisinau,calugarul de la manastirea saharna vine miercuri la ora 6 si face aceasta slujba la biserica din cimitirul armenesc.

    Răspunde

   • Inutza said

    da da am fost la una din slujbile de la 24 de noapte e cam strasnic , te iau fiorii oricum e ft puternica cartea lui Sf.Vasile

 2. ilenuta80 said

  VARA ESTE FOARTE FRUMOS TOTUL INVERZIT DAR CE PRIVELISTE SE ARATA LA ACEASTA MANASTIRE, TREBUIE SA PLECAM CU TOTII SA O VIZITAM .E FOARTE FRUMOASA.

 3. ilenuta80@yandex.ru said

  CINE A FOST LA ACEASTA MANASTIRE SA-MI SCRIE UN COMENTARIU, CUM E ACOLO, POATE O SA PLEC SI EU CURIND.

  • IULIANA said

   Buna draga Ilenuta ,sunt IULIANA. Eu am fost intr-o vizita acum 3 ani la chisinau ,si am fost in pelerinaj la manastirea SAHARNA intr-o duminica .O cata minunatie ,cata dragoste ,cata liniste sufleteasca si mai ales cu cata iubire te asteapta SFT,MACARIE. Mergi cu tot sufletul si cu toata inima ta catre acesta manastire si fara indoieli .Nadejdie mare sa ai in gandul tau cand pornesti la drum si sa crezi cu adevarat tot ceea ce gandesti sau doresti si bunul Dumnezeu ati va darui. Pacat ca eu traiesc in ITALIA,dar gandul meu este la acel micut colt de RAI al manastirii alese dePREACURATA MAICA DOMNULUI PURUREA FECIOARA MARIA. DOAMNE AJUTA si ati doresc sa ai o calatorie frumoasa plina de binecuvantari cu bucurii. AMIN!

  • Inutza said

   eu am fost , e ft ft frumos aici in perioada vara – primavara e formidabil de nedescris frumusetile ei

 4. natashka said

  foarte fumoasa

 5. natashka said

  manastirea saharna scuzati-ma de deranj se poate sa scriu la slujba pentru sanatate de pe internet numele persoanele, va multumesc pentru atentie larevedere………..

 6. ion said

  Pentru mai multe informatii acesati http://www.pelerinaj.md Doamne ajuta!

 7. I.P.G. said

  E foarte frumos locul acesta….Asa niste senzatii nemaipomenite….de parca ceva iti cuprinde sufletul. Acest loc m-a ajutat sa-mi creez niste amintiri speciale si imposibile de uitat

 8. Anonim said

  L
  a ora 6 dimineata????

 9. PAULA SI LORE said

  DA.EU AM PLECAT SI ESTE FOARETE FRUMOAS MAI ALES NOAPTEA LA SLUJBA.LA ACEASTA MANASTIRE SE AFLA PAUNI,O PESTERA FOARTE MIRACULOASA…….SI CRED CA VEI PLECA SI TU …………………………………………………………….SUCCES!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: