Noua Galilee

Blog de gândire şi cultură Creştină

58 de ani de la trecerea la Domnul a lui Valeriu Gafencu

Posted by mihailmaster pe Februarie 18, 2010

Să-l cinstim pe Sfîntul Valeriu Gafencu!

Se împlinesc 58 de ani de la trecerea la Domnul a lui Valeriu Gafencu, Sfîntul închisorilor. Este o datoria moarală pentru fieacare ce simte şi gîndeşte româneşte să-i cinstească memoria. Să ne amintim şi să-l cinstim pe românul, legionarul, deţinutul politic, creştinul, în fine Românul absolut – Valeriu Gafencu.

S-a născut în ianuarie 1921, ca fiu al fostului deputat în Sfatul Ţării, Vasile Gafencu. A beneficiat de educaţia creştină aleasă a familiei, de dragostea părinţilor şi de un mediu încă nestricat de modernism. Astfel, a fost pregătit pentru greutăţile care aveau să le întîmpine. În 1940 ajuns direct acolo unde era nevoie de el, şi acolo unde se potrivea de minune – în Mişcarea Legionară.

Va fi aspru pedepsit de regimul răzvrătitului Antonescu, care pentru o vină imaginară îi pecetuieşte destinul: 25 de ani de muncă silnică. Ieşire de acolo nu a avut.

Probabil că aşa a vrut Domnul să fie. În temniţe Valeriu a descoperit martirul din sine. Alături de Ioan Ianolide, Traian Trifan, Virgil Maxim, Gheorghe Jimboiu, Marin Naidim şi alţii a reuşit să se ridice peste teroarea ateistă din închisorile comuniste. Un asemenea român cu calităţi de erou, cum a fost Valeriu, nu a putut fi înfrînt de minciuna comunistă. El nu numai că a îndurat cu resemnare orice lovitură, însă a găsit puterea să se roage pentru schingiuitorii săi.

Pe acolo pe unde a trecut, a lăsat bună dispoziţie printre deţinuţii suferizi, nu prin glume, ci prin încurajare, prin îndemnul la credinţă necondiţionată . Închisorile comuniste din România au rămas unice prin faptul că cei închişi acolo pe nedrept (cicra 70% – legionari) nu şi-au pierdut crezul decît de rareori, iar aceasta se datorează şi lui Valeriu. Pe unde a trecu – Aiud, Piteşti, Galda, Văcăreşti sau Tîrgu-Ocna – a semănat credinţă printre deţinuţi îmbărbătîndu-i să se roage, să îndure, să nu se deznădăjduiască, să fie tari, să jertfească.

Valeriu Gafencu a fost unul dintre sfinţii secolului XX, cu toate că Biserica nu-l canonizează încă, şi asta doar pentru că ”zgîrîie” trecutul legionar. Exemplul său de înaltă trăire creştină, nu trebuie uitat, aşa cum se încearcă. Avem un trecut greu şi dureros, dar şi strălucit, fiindcă a fost sfinţit de jertfa a unora ca el. Trebuie să nu cădem în deznădejde, constatînd că suntem săraci. Numai faptul că Sfîntul Valeriu a fost român ca şi noi, este o dovadă că suntem un popor norocos şi aflat sub paza Domnului.

Aflînd mai multe despre viaţa creştinească a lui Valeriu, ajungem la cuvintele Mitropolitului Dosoftei: “…dară şi dintre rumâni mulţi sunt sfinţi, dară nu s-au căutat…”.

Să dăm dar, atunci dovadă de bărbăţie că totuşi suntem în stare “să căutăm” de aceşti sfinţi.

Să ne arătăm dar recunoştinţa faţă de ei cinstindu-le memoria, şi să le urăm, în măsura posibilităţilor şi împrejurărilor exemplul eroic.

sursa: http://stefanbolocan.wordpress.com/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: