Noua Galilee

Blog de gândire şi cultură Creştină

135 de ani de la naşterea părintelui Inochentie de la Balta

Posted by mihailmaster pe martie 9, 2010

Astăzi 9 martie stil nou / 24 februarie stil vechi, anul  2010, se împlinesc 135 de ani de la naşterea părintelui Inochentie de la Balta.

De câţiva ani, muncim cu multă dragoste,  să aducem în faţa creştinilor însetaţi de Dreptate şi Adevăr, mărturii veridice din viaţa acestui mare părinte basarabean.

Anul acesta Dumnezeu ne-a arătat, că munca noastră nu este zădarnică. În data de 20 octombrie 2009, Întâi Stătătorul Bisericii Ortodoxe din Ucraina Mitropolitul Vladimir (Sabodan) a vizitat oraşul Balta, unde în catedrala “Adormirea Maicii Domnului”,  în prezenţa mai multor arhierei, printre care  şi P.S. Petru (Musteaţă) episcop de Hâncu, a săvârşit cinul proslăvirii (canonizarea), a Dreptului părinte Teodosie (Leviţki) de la Balta – care a trecut la cele veşnice în anul 1845. Despre care parintele Inochentie, încă acum o sută de ani în una din scrisorile sale din exil scria: Fraţilor nu uitaţi de Dumnezeu şi pe Domnul nostru Iisus Hristos şi de Măicuţa Domnului şi de toţi îngerii şi de toţi sfinţii şi de Sfântul Marele nostru Feodosie , marele şi iar marele făcătorul de minuni.

Scrisorile părintelui Inochentie, poartă în sine cugetările persoanle adresate următorilor săi, despre viaţa duhovnicească, despre poruncile Evangheliei; în aceste scrisori părintele face un apel insistent către oameni „să se îndrepte degrabă, căci se apropie judecata”.
Pentru a vă familiariza cu mai multe momente din viaţa părintelui Inochentie, anul acesta, când se împlinesc 135 de ani de la naşterea sa, vă aducem  ca mărturie trei din scrisorile sale din exil.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Scrisoarea a 1-ea, аnul 1911

Мăi copii, nu chicaţi cu duhul, că parcă аţi văzut cu оchii voştri tоаtе. Nu vă temeţi de nimenea, numai de Dumnezeu să vă temeţi, că El prе tоаtе lе vеdе şi prе tоаtе lе facе. Iar de oameni să nu vă temeţi, pre oameni numai să-i iubiţi. Dar să luaţi bine sama, că sânt oameni între oameni. La vedere toţi sânt oameni, dar la inimă sânt şi lupchi. Таrе vă mai rog, luaţi sama binişor, că Singur Mântuitoriul аu zis: păziţi-vă de oamenii făţarnici, care cu gura grăiesc una, dar în inimă au alta… Dаr dе Baltă să nu vă scârbiţi, că vor ei să acopere racla Părintelui Feodosie. Că nu racla acoperă, da singuri pre dânşii se acoperă. Lăsaţi dintâi să acopere, ş-apoi îţi vide voi moară şi de foc, nu numai de apă şi de vânt…dе nu s-a vide nici capătul, nici marginea şi nici n-or ave cui să se jăluiască, ca să-i scoată. Lăsaţii, mai tăceţi oleacă, dacă ei nu vor să creadă şi încă zic că Parintele Feodosie nu-i Sfânt… Lasă, că i-a sfinţi el pre dânşii, le-a arăta el cum îs Sfinţii, de le-or zbura mitrele de pe cap. Оr vide ei nu numai boala care au fost dintâi, dar au să urle ca lupchii pe drumuri şi nu va avea cine îi strânge. Că ei nu cred că aceasta este pedeapsă dela Dumnezeu pentru răutaţi. Şi iaca ce înţelegere au ei – vor să îngroape trupul, de parcă care-i mai mare: trupul ori Duhul? Să se aprindă focul, ş-apoi atuncea or vide. Că trupul, va şedea acolo îngropat, dar Sufletul şi Duhul Părintelui Feodosie, pe care i l-au dat Tatăl de Sus, vor vedea ei cum i-a pârjoli şi i-a arde. Pentru că, nici ei nu cred, dar nici pre alţii nu lasă… Lasă, că i-a împăca şi i-a sătura el pre toţi de bani. Haide-ţi măi la deal, tâlharilor! Că iaca, Popa vine! I-oi muie cu foc şi cu pară, ca să ardă toată răutatea şi zavistia. Vă voi da eu pământ la toţi! Numai să mai răbdaţi oleacă, ş-apoi îţi vide voi pământ. Că la mine mult pământ este, numai că atuncea, n-a vrea nimenea să-l ia… Apoi
acuma să nu mai căutaţi pământ, lăsaţi-l să stee aşa cum stă. Ş-apoi, dacă şi îţi căuta, la ce vă foloseşte? Măi Nichita, lasă-i să dee în judecată şi or vide ei ce-or păţi. I-a sătura El pre toţi, că au îngropat trupul, iar Duhul umblă ca pojarul… Tu Nichita, spunele cu binişorul, frăţeşte. Şi babii spune-i, că pe urmă ţi-a fi mai mare jălea a o vide. Că Dumnezeu poate să dee omului timp pentru Pocainţă, ca să se mântuiască. Poate să şi lecuiască, pre cine crede şi cere cu credinţă. Haide Nichita, nu te da! Te-ai săturat…săracii… Amin. Amin. Amin. Şi lui Dumnezeu, Slavă!

 

Scrisoarea a 2-a, аnul 1911, Ianuariе, ziua а 16-ea

Fraţii mei şi surorile mele, copiii mei!
Să vă fie de bine cu petrecerea Sfintelor Sărbători, a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, cu Anul-Nou şi cu Sfântul Botez, Cel cu venirea Sfântului Duh. Mă închin şi eu la frăţiile voastre. Vă rog şi vă poftesc din toată inima mea, mai întâi pe fraţii cei cu casa şi cu locul: Nichita, Sofronie, Gherasim, Glicheria, Ana, Elena, bătrânul Constantin, Anastasia, Domnica, Simion şi fetele Fecla, Ana, Paraschiva, Xenia, Marina, Agafia şi Evghenia. Nedescoperit, vă descopăr şi vă arăt: să vă deprinde-ţi a trăi cu Dumnezeu. Creşte-ţi via cea de deasupra cu cea de desubt… Şi chiar vă spun drept: să începeţi a săpa şi a împlini voia Sfântului Parinte Feodosie, că el aşa vrea să fie. Începeţi a săpa Sfânta şi Sfintele peşteri, pentru mine păcătosul, dar mai mult pentru voi… Că tare mă tem eu, să nu vă prăpădesc pe dinafară. Vom începe o viaţă nouă, pentru Suflet. O să aprindem focul de desubt, ca să fie mai uşor a umbla pe deasupra. Să nu vă pară şagă, dar nici să nu vă temeţi. Să lucraţi numai în taină şi să luaţi sama să începeţi dela un loc ales, ca să nu se cunoască. Iar Peştera, să nu fie lungă tare, numai dela casa lui Nichita pâna la Odae. Domnul să vă ajute la Lucrul cel Bun şi Sfânt. Şi dacă îţi mântui de lucrat, apoi lumina din candelă, să nu se mai stângă întrânsa. Iar Sfânta Psaltire să nu mai stee din cetit, nici ziua, nici noaptea. Sora Irina şi sora Ana, după ce îţi mântui de lucrat Peştera, să le aduceţi pre acele fete din Lipeţchi şi să le vârâţi de desubt. Una la Psaltire, iar cealaltă la Evanghelie şi la Acafiste. Mai întâi a Mântuitoriului şi apoi a Măicuţii Domnului şi a Sfântului Nicolae. Să nu se mai stângă nici odată, că se apropie vremea şi pe deasupra nu-ţi mai putea răbda. Că tare frig o să mai fie şi tare mari lei or mai umbla. Amin. Amin. Amin. Şi Dumnezeului nostru Slavă!

 

Scrisoarea a 3-ea, аnul 1915, Septembriе, ziua а 9-a

Blagosloviţi soră Glicherie!
De-amu frăţia ta, poate nu ţi-i vremea… D-apoi ce să facem?
Fată bătrână, cu mintea şi cu inima… Şi să ţii cu mine, că nici eu parcă nu-s chiar bătrân, am numai 40 de ani. D-apoi ce să fac? Pisămni, că amu o venit vremea, să mă fac Părinte Bătrân, la inimă şi la minte. Iaca, şezând eu în chilie, mi-o venit aşa un gând: că, pre sora Glicheria, să ţi-o faci soră, ori ca o mamă să-ţi fie ţie şi la toţi fraţii. Adică, aşa să fie soră Glicherie, cum Popa zice. Că tot Popa a duce ori a râdica. Numai frăţia ta să asculţi cum eu îţi spun: credinţa, nădejdea, răbdarea, iubirea, smerenia şi dragostea cea către toţi. Şi nu te teme că poate nu-i dovedi, că Popa de mână te-a ţine. Iar Măicuţa Domnului şi Părintele nostru Feodosie ne-or păzi, ne-or îndrepta şi ne-or ajuta la a noastră: credinţă, dragoste, iubire şi la toate celelalte fapte bune. Pe sora Agafia, pe sora Evghenia şi pe sora Paraschiva, ţi le dau pe mâna frăţiei tale, soră Glicherie. Şi să mi le dai când oi veni eu şi le-oi cere dela frăţia voastră. Să le păzeşti aşa curate cum ţi le dau, ca să nu se umple de glod, chiar te rog. Dacă îi vrea, apoi frăţiei tale pot să-ţi ajute sora Fecla, sora Ana, sora Nadejda, sora Paraschiva, sora Maria, sora Agafia, sora Anastasia şi sora Ana. Dar pe sora Paraschiva, s-o lăsaţi în pace, că-i a mea. Eu de-atâta am ales-o, că samănă cu mine la ochi. Voi la urmă îţi vide, care şi cu ce haine vă veţi îmbrăca, bune ori răle, înţelegeţi ce zice Popa… Luaţi sama, numai nu vă mândriţi, că eu de-atâta mă tem pentru voi, de mândrie. Eu v-aş mai spune şi ceva mai adânc, pentru Suflet, dacă la frăţia voastră, mai preste tot îi trupeşte… Аmin. Аmin. Аmin. Şi lui Dumnezeu, Slavă!

P.S. Toate scrisorile Părintelui Inochentie găsite până la acest moment le puteţi afla în Biblioteca Noua Galilee.

Un răspuns to “135 de ani de la naşterea părintelui Inochentie de la Balta”

  1. nimeni said

    a

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: