Noua Galilee

Blog de gândire şi cultură Creştină

Despre Bătrâni

Posted by mihailmaster pe Aprilie 16, 2010

Fiind în lagăre, am întâlnit Bătrâni, care cunoşteau arta lucrării rugăciunii lui Iisus. Era un asemenea Părinte, care în timp ce se ruga, se topea zapada! Însă prea multe nu puteai să înveţi în lagăre, unde nu aveai nici putere şi nici vreme pentru această lucrare, doar aşa, numai nişte noţiuni elementare. Da, eu am studiat toată literatura duhovnicească, de care dispuneam, dar oricum, vroiam să mă ating de toate acestea şi la modul direct, fără mijlocirea cărţilor. Şi iată că eu, acum, am pornit pe acest drum, în căutarea lucrării duhovniceşti a rugăciunii lui Iisus.
Bate-ţi şi vi se va deschide vouă. Aproape zece ani eu am trăit la un oarecare Stareţ, ce era un păstrător al acestei mari înţelepciuni a mântuirii, al acelei înţelepciuni, ce au dăruit-o lumii pustia Optina. Şi numai arareori mă abăteam pentru puţină vreme în orăşelul meu, pentru slujbe. Iar înainte de sfârşitul său, acest Stareţ m-a blagoslovit să merg pe aceeaşi cale. Şi iată eu, păcătosul, merg, şchiopătând, după măsura puterilor mele.

 

Fragment din cartea preotului Alexandr Krasnov, Convorbiri şi poveţe duhovniceşti ale Stareţului Antonie, Partea I, în curs de apariţie. Tradus din limba rusă de către Dimitrie Lăpuşneanu.

Anunțuri

4 răspunsuri to “Despre Bătrâni”

 1. TEASCUL said

  În religie nu poate fi vorba de gîndire, acolo e credință oarbă

 2. Dimitrie Lapusneanu said

  Te inseli amarnic, mai fratica! Credinta este calea spre Lumina nu spre intuneric, caci „credinta oarba” inseamna – INTUNERIC. Roaga-l pre Dumnezeu sa-ti descopere adevarul, sa te lumineze. Dumnezeu l-au creat pre Om cu vointa libera, iara asta si inseamna gandire, un om liber inseamna un om responsabil, iar responsabilitatea te face sa gandesti la tot pasul, adica sa fii viu. Dumnezeu vrea sa aiba in fata lui nu un „credincios” cu suflet de sclav, ci o PERSOANA vie, frumoasa, puternica, care Il iubeste pre El, de voie, nu de nevoie biologica. Iar aceasta stare de libertate adevarata fata de puterile intunericului, se castiga cu sudori de sange… Lui Dumnezeu nu-i trebuie credinta noastra oarba, ca El nu are ce face cu ea. Dumnezeu sa te ajute sa-L cunosti, sa-ti daruiasca Credintea cea dreapta, nu cea oarba, dupa cum spui.
  Cu respect, pentru opinia ce ti-ai exprimst-o sincer. Astept sa mai scrii cate ceva din ce gandesti.

 3. Viorica said

  da…am acum în mâină cartea aceasta spre citire, pe care o citesc, doar e în rusă, şi am încercat pe internet să aflu mai mult despre acest Stareţ, preotul Alexandr Krasnov, şi spre uimire, ami aflat că este traducere în limba rămâna a cărţii.Vreau să o am şi să o citesc în limba mea maternă, deoarece mi-i cu mult mai înţeles conţinutul în limba mea.Doar după cîteva zeci de paşini citite, această carte de parcă m-a atras în ea cu totul, şi vreau să o citesc spre a mea mântuire.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: